OBJEDNÁVKY POSÍLÁME VŽDY V PONDĚLÍ. OBJEDNEJ SI VČAS! 🙃

RECENZE KNIHY TAJEMSTVÍ NA KŮŽI

Alka Joshi

Tajemství na kůži (The Henna Artist)

 

Knihu americké spisovatelky indického původu Alky Joshi jsem netrpělivě očekávala. O to víc že se sama zabývám zdobením těla hennou.

 

Příběh Lakšmí, ženy z prosté venkovské rodiny, která se rozhodla vzít svůj osud do vlastních rukou nás zavede do Indie druhé poloviny 20. století. Na pozadí událostí těsně po získání nezávislosti na britské koloniální vládě se před čtenářem rozvíjejí obrázky rodinných vztahů, kastovního systému, prolínání tisíciletých tradic s koloniálním evropským vlivem. Znovunabytí svobody indického národa ale zdaleka neznamenalo i svobodu a nezávislost indických žen. Žena je stále majetkem rodičů a později manžela, nemůže se rozhodovat za koho a jestli vůbec se provdá, kolik dětí bude mít. Dohodnutá manželství jsou běžná praxe.

 

Hlavní hrdinka sedmnáctiletá Lakšmí opouští násilnického manžela i milovanou tchýni, od které se naučila umění míchání bylinných směsí (mimo jiné i směsí vyvolávajících potrat, což byla v té době jediná a často nebezpečná možnost tajné antikoncepce) a vydává se z malé vesnice do pulsujícího “růžového města” - Jaipuru. Vlastní pílí, šikovností a inteligencí se vypracuje z ženy, která zdobí hennou prostitutky a pomáhá jim i svými bylinnými “sáčky” v uznávanou henna umělkyni, jež je zvána do rodin z nejvyšších kast ba i na královský dvůr. Ve svých třiceti letech se stává důvěrnicí bohatých klientek a střeží mnohé jejich tajnosti ale tajemství jejího původu nesmí být vyzrazeno. Musí postupovat opatrně, aby se vyhnula žárlivosti a pomluvám, které by mohly zničit její pověst a  tím i její živobytí.

 

 

Jejím věrným pomocníkem a zároveň vtipnou a osvěžující postavou knihy je bystrý muslimský chlapec Malik. Malik vyrůstá na ulici a vyzná se v tlačenici. Dokáže Lakšmí nejednou vysekat z průšvihu, ale svou prostořekostí naopak choulostivé situace občas i vyvolá. Jeho majstrštyk je navázání blízkého a vzájemně výhodného vztahu s maharádžovým šéfkuchařem a nakonec i se samotnou královnou.

 

Když se na scéně objeví její třináctiletá sestra Rádha, o které Lakšmí neměla ani tušení a zhrzený manžel, Lakšmíin nový život začíná být ohrožen. Přesto se dál snaží udržet si svou práci i důstojnost a pečuje o své blízké, dodává kuráž a pomáhá, kde je třeba.

 

Tady skončím, protože nechci vyzradit spletité dějové linky příběhu a ochudit čtenáře o zážitek. 

 

 

Místo toho se budu věnovat tématu, z celé knihy mě nejbližšímu, a to je tetování hennou. Lakšmí, jak už jsem napsala výše, se díky svému talentu stává uznávanou a vyhledávanou umělkyní. V knize najdeme popisy postupu její práce. Dozvíme se, jakým způsobem hennu míchá - na kvalitě a jemnosti její henny závisí hodně z jejího úspěchu. Dočteme se o složitých motivech, kterými zdobí své zákaznice a taky o způsobu jejich aplikace. Překvapí nás, že Lakšmí nezdobí jen ruce a nohy svých zákaznic, ale maluje třeba i na bříško své těhotné přítelkyně. 

 

Tady je ovšem realita nenápadně posunutá do světa fantazie. Ve skutečnosti nejrozšířenějšími motivy v té době byly prosté kruhy a tečky na dlaních a obarvené konečky prstů. Jako nástroj pro nanášení henny se používal dřevěný kolík nebo přímo prsty.

 

Složité motivy se objevují až mnohem později s přechodem na používání celofánového kornoutku. Jak ale autorka sama říká, záměrem bylo vzdát hold své matce, které se ve skutečnosti nepodařilo vymanit ze společenských konvencí a dohodnutého manželství. Jak by asi mohl vypadat život indické dívky 50. let minulého století, kdyby…

 

Ostatní reálie v knize jsou velmi působivé a troufám si říct, že i přesné. Alka sama trávila před napsáním knihy mnoho času získáváním informací, rozhovory s pamětníky a historickými rešeršemi. Můžeme si tak udělat obrázek o životě v Indii 50. let 20. století s veškerou jeho krásou i bídou.

  

Knihu vydalo nakladatelství Domino (Albatros Media)

 

Rozhovor s autorkou s českými titulky najdeš tady

 

tajemstvinakuzi

Zpět do obchodu