OBJEDNÁVKY POSÍLÁME VŽDY V PONDĚLÍ. OBJEDNEJ SI VČAS! 🙃

HENNA A MOŽNÁ ZDRAVOTNÍ RIZIKA

 

JE HENNA ČERNÁ?

Nikoliv. Čistá přírodní henna je ze sušených jemně mletých lístků hennovníku (Lawsonia inermis, Lawsonia alba) které obsahují červené barvivo. Odstín henny na kůži je tedy od oranžové přes kaštanovou, červenohnědou až po tmavě hnědou.

 

PROČ JE "ČERNÁ" HENNA NEBEZPEČNÁ?

Tzv. černá henna obsahuje paraphenylendiamin (PPD), vysoce alergenní látku, případně další aditiva jako jsou těžké kovy nebo umělá barviva. PPD způsobuje alergické reakce od zarudnutí kůže přes bolestivé puchýře s trvalými jizvami až po získanou trvalou citlivost na danou látku. V nejhorším případě anafylaktický šok, který může končit i smrtí. Kosmetické přípravky nesmí PPD obsahovat. PPD se objevuje v barvách na vlasy v omezeném množství, dále může být obsažen v textilních barvách, gumě a jiných výrobcích. Alergická reakce může vzniknout i po kontaktu s těmito výrobky. Ostatní aditiva třeba nezpůsobují okamžité viditelné potíže, ale ukládají se v těle. 

 

CO HOTOVÉ KORNOUTKY (KAVERI, GOLECHA a jiné)?

Čerstvá henna, pokud není zmrazená, ztrácí svou barvivost po 7 - 10 dnech, při vyšších teplotách i dříve. Hotové kornoutky obsahují konzervační látky, barviva a často těžké kovy, které ovšem nejsou na obalu uvedené. Indie a další státy mimo EU nemají žádnou nebo minimální kontrolu kosmetických přípravků a povinného označování. Přesto se takové produkty dají objednat i na českých e-shopech. Jedná se většinou o neznalost prodávajících.

 

JAK POZNAT PŘÍRODNÍ HENNU?

Henna malířky si pastu míchají samy, kornoutek tedy nemá žádný potisk. Barva pasty je zelenohnědá až tmavě hnědá, voní po mokrém senu nebo přidaném esenciálním oleji: levandule, kajeput, eukalyptus, tea-tree. Nikdy není cítit "chemicky" - terpentýn, rozpouštědlo. Vždy se ptejte na přesné složení a původ henny. Pokud nedostanete přesvědčivou odpověď - bič a pryč. Dále henna pasta musí působit dlouho, několik hodin. Pokud je instrukce hennu odstranit do hodiny - jedná se o chemický produkt.

 

JE TEDY PŘÍRODNÍ HENNA BEZPEČNÁ?

Ano. Čistá henna působí na pokožku blahodárně. Problém mohou být ostatní složky henna pasty. Pasta obsahuje kromě henny vodu nebo citronovou šťávu, esenciální olej (nejpoužívanější a nejbezpečnější je levandule, kajeput, eukalyptus, tea-tree) a cukr. Citronová šťáva může způsobit fotosenzibilitu u velmi citlivých jedinců, proto jí pro komerční malování nedoporučuju. Voda je jistota. Někdo může být citlivý na esenciální olej. Proto vždy uvádím složení pasty. Citlivost se ale projevuje maximálně lehkým zarudnutím nebo mírným svěděním které po chvíli zmizí.

 

CO JAGUA?

Jagua je stále poměrně nový materiál o kterém toho nevíme zdaleka tolik jako o henně. Vyrábí se ze šťávy nezralých plodů stromu Genipa americana rostoucího v amazonii. Jagua gel obsahuje šťávu, esenciální olej, obvykle levandulový a xantan jako zahušťovadlo. V ojedinělých případech se vyskytla alergická reakce - zarudnutí kůže, svědivost a drobná krupička nebo puchýřky. Doporučují se běžná antihistaminika, zklidňující masti. Obezřetní by měli být jedinci s alergií na bobulovité ovoce. Někdy se reakce dává do souvislosti s nadměrnou konzumací alkoholu nebo některých léků a vystavení vysokým teplotám - horká voda, prudké slunce. Výskyt takových reakcí je ale v řádu promile.

Zpět do obchodu